luni, 1 octombrie 2007

Unirea face forţa.



Copilăria noastră sacră rămâne o umbră în evoluţia ce ne aşteaptă. Uniţi, am pornit în lupta numită viaţă, pe frontul ireversibil al timpului. Fiecare lacrimă, fiecare zâmbet, împreună vom urmări şi vom vindeca. Nimic nu-l opreşte mai bine pe Cronos, ca un suflet curat. Împreuna, ne dăruim sufletele şi le contopim într-o singură fiinţă pe care o regăsim în evoluţia neîntreruptă a colectivului nostru.

Unirea şi gândul bun ne-a restrâns, transformându-ne astfel într-un boboc ce urmează să înflorească sub ochii neiertători ai neaşteptatului şi greului, însă, aşa cum am pornit, împreună, vom trece prin toate greutăţile.


Ceva despre noi…

Colectivul clasei a IX-a F (filologie bilingv-engleză) din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, Rm. Vâlcea (de asemenea cunoscuţi sub numele de „puştii de la 35”) este format din 29 elevi: 23 fete şi 6 băieţi, copii ca oricare alţii, deosebiţi prin felul tainic de a vedea lumea, un loc plin de culoare ce învie aievea printr-un nou gând.
Sperăm să puneţi aceste gânduri în penumbra imaginaţiei, lângă nucleul sufletului şi să nu uitaţi că fiecare stea răsare pe un cer plin şi se remarcă într-un univers umbrit.

7 comentarii:

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

..."Pustii de la 35", cele 23 de fete si cei 6 baieti, ia, atentia la mine! Am sa va comentez blogul, da?

Gand 1: acum, la 29 de ani (ma rog... in iarna), ma consider indeajuns de matur si de citit ca sa... incep liceul!!! Ce risipa exuberanta, zadarnica si paguboasa -- ca orice risipa (!), au fost anii aceia ai mei! Cum as mai merge acum la scoala, cum n-as mai chiuli la nici o ora, cum as mai citi tot ce mi se da de citit...! Ce pregatit as fi, atunci, sa imi (re)traiesc astia 10 ani scursi de cand am terminat liceul!

Gand 2: nu m-as mai lasa de muzica! Intr-a VIIIa eram, cand m-am lasat de vioara (motiv: "anul asta am examen")... n-as mai face-o! Tot vioara am ajuns sa ascult -- regretand amarnic decizia pripita de la 14 ani... Puneti mana (urechea) si ascultati muzica, nu neaparat vioara (merge si pian!), dar MUZICA! (Glumesc... nu neaparat pian sau vioara... am eu un fix, de! Merg si prostiutzele astea din ziua de azi, chiar si eu mai ascult... rock!)

Gand 3: Am un prieten care "face" muzica. Hip-hop. N-are in rest nici un talent si n-a prea citit la viata lui, deci nu prea are despre ce canta. Dar muzica e buna, ritmata, dai din cap pe ea. Dar atat.

Gand 4: De fumat, probabil ca tot m-as apuca. Din moment ce, oricum, m-am lasat. Era o chestie foarte sociala, inutila in alte privinte, dar anturajul... Cand am schimbat anturajul...

Gand 5: Bine... dar eu am vointa! Nu stiu voi cum stati...

Gand 6: Ma intreb: as mai fi fost eu, oare, cel de azi... daca as fi citit tot ce primeam de citit la scoala? As incerca, sa vad daca ajung tot aici.

Gand 7: As invata TOT ce se preda, spre exemplu Biologie. Este atat de interesanta... am ajuns s-o invat acuma! (Pai cum, domnule, sa mor eu si sa nu fi aflat toate chestiile astea super-interesante??? Nu!) Ce n-as mai da acum, insa, pe un studiu organizat... cu metoda, cu profesor, cu manual... acuma, ce e, e mai mult pe apucate!

Gand 8: Acelasi lucru e valabil pentru toate materiile pe care le-am neglijat. La naiba, nici nu erau multe... ce-oi fi avut asa de important de facut?... Ca ia uite cate sunt cele pe care nu le stiu!

Gand 9: Dar voi sunteti filologie-bilingv engleza. Nu? Deci nu prea e vorba de Biologie etc... dar de ceva tot e vorba!


Eh... 9 ganduri pentru a IXa F, "pustii de la 35"... ba nu, zece!

Gand 10: Doamne-iarta-ma, parc-as avea 90 de ani! Ce m-am trezit eu sfatuitor de tineri... ? Scuze!


Neglijati, frate, tot ce vreti sa neglijati! Nu ascultati muzica, daca n-aveti chef! Fumati, ca e cool si, oricum, pe voi va omorati! Ce treaba am eu?

Eu v-am zis doar ce n-as mai face...


LBP

Grațiela spunea...

Multumim mult pentru ganduri.


Pot pune niste intrebari? Adica sa comentez putin cele 10 "ganduri" (in probabilitatea ca va veti intoarce...)

Gand 1: Da, chilul este zadarnic... sincer nici eu nu sunt de acord cu el... dar de ce toata lumea ne spune ca ar prefera sa mai fie iar elev? Greutati intampinam la orice varsta...de acord, poate ca pentru experienta pe care o capatati (ati capatat-o), grijile noastre vi se par fleacuri, dar pentru noi, care inca nu am deschis ochii... viata ramane inca un razboi, de aceea privim cu greutate anii ce ne intamplina...

Gand 2: Eu m-am lasat de muzica si intr-adevar, acum regret. Ajunsesem destul de departe, eram chiar la Liceul de Arta si eram destul de bine vazuta. Ascult numai muzica destul de "Demodata" (cum poate ar spune colegii mei) dar, cand am plecat din "mediul meu" am renuntat la tot in ideea ca vocea, urechea si talentul ... nu-mi vor fi niciodata rapite... Muzica poate ramane un hobby si la un nivel mai restrans...

Gand 3: Aici nu m-am prins... Si fratele meu are studio propriu si e inginer de sunet.. "Face" muzica, dar deja de la un timp devine atat de critic la adresa muncii sale si de cele mai multe ori a vocii mele, incat, mi se ia... Intrebarea era... in circumstantele acestea, sa renunt? :)) Si oare, hip-hopul e muzica buna de dansat...e ritmata probabil, dar vedeti, ne indemnati in gandul precedent sa invatam un instrument. Ok, aici sunt critic. Dupa ce ne obisnuim cu acel instrument nu prea mai vrem noi sa mai auzim de sunetele disperate ale hip-hopului... Va zic sincer, eu una sunt foarte pretentioasa si dupa atata muzica (in adevaratul sens al cuvantului) nu mai apreciez nimic altceva ce vine fara instrument...

Gand 4: No comment... Sunt de moda veche din toate punctele de vedere deci iar as comenta :))) Stiu ca aveti mai multa experienta ca mine, eu vad altfel viata (monotona scrisa intr-un scenariu esuat dar... imi place :D)

Gand 5: Punct cheie! Bila alba! Vointa!

Gand 6: Aici va dau dreptate... Sincer si eu sunt genul "working class hero" ... dar, uneori imi pare rau totusi ca sunt asa, fiindca singurul lucru ce-mi determina personalitatea aceasta e constiinta (si nu, nu sunt tocilara, sunt doar constiincioasa).. de ce regret? Deoarece ma epuizez.

Gand 7: De acord... no comment! :D

Gand 8: Hmm... poate se intampla sa fie in aceeasi zi mai multe... Eu invat de drag dar am avut momente cand cu toata rusine marturisesc ... Nu am invatat, nu am mai avut cand. Nu fiindca nu vroiam sau fiindca as fi lenesa...sa ma pazeasca Domnul ca cel mai mult ma feresc de lene si de timp pierdut aiurea, dar uneori stiu ca nu mai pot.. Nu-mi permit chiar extrema (sincer nu dorm decat 5-6 ore... de ce? tocmai fiindca incerc sa invat la toate materiile)

Gand 9: ... da... ma apuca rasul cand ma gandesc la orele de biologie, dar stiti cum se spune "Razi tu razi Harap-Alb, dar nu e rasul tau" ;)


Gand 10: Chiar le apreciem... Si eu mi-am gasit sa comentez, oricum, multumim enorm si va mai asteptam cu alte ganduri... ;) Decalogul maturitatii ... ceva de genul acesta, alte sfaturi :D

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

Draga mea Gratziela-Teodora,

Cum ti se spune? Gratiela sau Teodora? Mie, in general, mi se spune Bogdan (foarte rar Lorin...).

O sa cuplam cele 9 ganduri ale mele pentru clasa 9F intr-un trio... semantic! OK?


Gandurile 1, 6, 7, 8 si 9: Dupa cum se vede, 5 ganduri din 9 sunt legate de studiu, de "nu chiuliti!", de "puneti mana (capul!) si citi cartile alea, manualele si ce va recomanda profesorii!"...

NU E gargara obisnuita pe care o servesc, in general, adulti... cred! E fix ceea ce mi s-a intamplat mie: am ajuns sa ma intreb "cu ce naibii ma ocupam cand eram pusti, de nu le stiu acuma???"... Am citi foarte frumoasa "O istorie a romanilor, povestita celor tineri", a lui Neagu Djuvara... si m-am intrebat unde eram in orele de Istorie. Am citit "Gena egoista", de Richard Dawkins... si, Doamne!, ce interesanta e si Biologia! Odatam l-am intrebat pe unu' de unde e si el a zis ca e din Arad... si eu l-am intrebat "Bine-bine... din Arad... dar din ce oras?" (ocazie cu care am aflat ca exista si ORASUL Arad in Romania...). Am o mica pasiune pentru Istoria Matematicii si mai citesc, din cand in cand, biografi... si toti matematicienii aia mari din sec. al XIX-lea, erau mari incepand de pe la 16 ani! Io ce pazeam?

Si de aia as vrea sa merg iar la scoala, pentru ca regret amarnic ca am omis tot ce am omis... nu pentru ca ar fi fost mai usor cand eram mic! Nu, de greu era greu si atunci (altfel de "greu", dar tot greu!)... dar nu inteleg de ce am pierdut timpul?!?


Gandurile 2 si 3: Nuuu, sa nu crezi ca indemn eu pe cineva sa se apuce acum sa invete sa cante la vreun instrument! (Desi ala n-ar fi timp pierdut!) Am eu o trauma cu vioara, dom'le, e clar... de aia vb atat de mult despre ea... dar nu inseamna asta ca exista numai vioara pe lume...

E absolut OK orice fel de muzica. La orice nivel te-ai situa. Stii cazul Paul Potts (castigatorul concursului Britain's Got Talent -- e pe Youtube)? Un vanzator de telefoane mobile, in varsta de 35 de ani... care avea voce si, indragostit de opera, dar amator 100%, canta in baie si cand mergea in excursie... a castigat BGT si a ajuns sa cante in fatza reginei!

Canta, draga mea ...cat te tzin bojocii! Canta... pana iti bate vecinul in teava, pana vin parintii sa te roage "Gratziela, vrem sa dormim si noi, mama, o ora!", pana il imbolnavesti de nervi pe fratele tau...


Gandurile 4 si 5: Mai. Daca tineretu' vrea sa moara mai repede decat batranetu'... ce treaba am eu? Sa moara! :D

Nu e nimic placut in a fuma. Nici o placere fizica, nu cazi pe spate, in extaz. Dar e una... psihica, e adevarat. Ritualul (sa scoti tigara din pacheta, sa o aprinzi, sa tragi primul fum, cu nesatz... e ca si cum ai bate darabana, cu degetele in masa! Inchipuie-ti: ai o masa in care poti bate darabana, oricand ai tu chef... e in buzunar, scrie "Marlboro" pe ea...), ritualul e ceea ce calmeaza.

Si acuma... poti opri pe cineva de la a-si indeplini un ritual care il calmeaza? (In effect, da, poti! Daca iti face tie rau ritualul ala...)

Asa ca: sa se duca, dom'le, pe Capela ca sa fumeze! Sa aiba grija sa stranga si mucurile, ca sa nu-i faca rau dealului (hartia nu e biodegradabila), dar altfel...

O sa se lase ei cand or avea nevoie sa respire adanc! (Ia sa vedem: gasim 3 situatii in care e nevoie sa respiri adanc?)



BBB

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

Haha, gata, nu mai aveti nici o scuza, se face chitara in scoala! Am citit blogul "Adolescent NonStop"... Chitara este MUZICA!

B.

PS Desigur, VIOARA este mai "muzica" decat chitara... :D

Grațiela spunea...

... De obicei mi se spune Gratiela (dar raspund si la "Teo") ...

off... Am ramas putin fara cuvinte. (nu mi se intampla prea des) ...
Aveti prea multa dreptate si sunt lectii de viata pe care nu le pot contesta intrucat nu am inca experienta necesara si plus inteleg perfect ce spuneti si.. nu pot decat sa ascult sfaturile si sa va cred pe cuvant :D

Grațiela spunea...

da... vioara e mai "muzica" intr-adevar :)) trebuie sa recunosc... Le-am incercat pe toate si cel mai mult mi-a folosit vioara...
In orice caz, pacar ca acele cursuri nu sunt decat o data pe saptamana si pacat ca nu prea mai e timp

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

Mama, ce activitate pe blog! Bravos! "Unirea face fortza", intr-adevar! Abia astept sa va cunosc, stimabililor!

B.