duminică, 7 octombrie 2007

Pentru o viaţă fără tutun!





Şcoala a început în forţă.
Note, lecţii, notiţe, bla-bla-bla…
Clasa a IX-a F, 2 octombrie 2007, ora 14.
La ora de dirigenţie am participat la un program educativ anti-tabaco. Prezentarea ne-a fost făcută de către colegii noştri mai mari, de la clasele a XI-a, a XII-a şi, respectiv, de un fost elev al colegiului, actualmente student.
Pe parcursul expunerii am ajuns la miezul problemei şi am devenit chiar noi parte din proiect.
Ceea ce au reuşit cei trei este demn de laudă!
Monologul s-a transformt în dialog, situaţia de comunicare stabilind –deci- o relaţie biunivocă între emiţători şi receptori.
Ne-au fost prezentate motivele pentru care o viaţă fără tutun este o viată mai bună.De asemenea, am aflat ce îi determină pe tineri să se apuce de fumat (de acum vom şti să ne ferim) şi, nu în ultimul rând, am învăţat că nu este imposibil să … renunţi la fumat, în cazul în care deja te-ai apucat!!! Tot ce trebuie este Voinţă.
Am primit şi nişte broşuri extrem de interesante şi alte obiecte care să ne reamintescă această oră.


Pentru mai multe informaţii în legătură cu acest program accesaţi:
http://ro.help-eu.com/pages/index-22.html








12 comentarii:

Adolescent_Club spunea...

Da, tutunul este o otravă!
Fumaţi? Vă ... priveşte!
Dar ... nu ne otrăviţi şi pe noi!!!

Grațiela spunea...

Intocmai. Nu fumam si vrem sa scapam lumea de aceasta otrava!

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

Curat otrava!... Da' stii... Pe vremea mea, acu' 10-14 ani, se fuma in WCurile de la etajul 2... pe cine otraveam acolo?!

...Si, in plus, era really really fun sa fumezi... o certa indeletnicire sociala... e drept ca in anul II de facultate eu, unul, m-am lasat... ca muream, naibii... nu mai reuseam sa respir ca lumea, e drept ca faceam si sport, dar IMI DADEAM DUHUL in 10 minute!!! si un meci (de volei) dura cam o ora...

Dar daca nu faceti sport... si daca nu va intereseaza senzatia de a iti umple pieptul cu AER... adica daca niciodata nu aveti nevoie sa respirati adanc... fumati, dom'le! Pe riscul vostru! (Voi muriti!)

WCurile de la 2 sunt o locatie excelenta... (Ingropati-va in ele!)


BLP

Grațiela spunea...

:-L noi avem clasa la etajul 2... Nu dati idei! Este adevarat ca deja nu se mai tine cont, insa.. haideti sa fim sinceri acum...
De ce sa dam banii pe tigari cand nu facem decat sa ne scurtam zilele.... de ce sa fim masochisti?! Oare chiar este atat de necesara rebeliunea aceasta... adica in fond si la urma urmei nu tine decat de o senzatie ... consider ca cei care fumeaza nu o fac decat din teribilism, ca sa para "tari/cool" in ochii "prietenilor" la fel de imaturi ca si ei... (sau mai rau)... Este un chici ...

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

:D Pai da, sala 35 nu e aia din fatza WCului pt fete? Sau e aia din capul scarilor? (Noi aveam sala la 37...)

1. corect, de ce sa dati banii pe tigari. Eu nu i-as (mai) da. Sunt banii mei, ce naiba, de ce sa il imbogatesc fix EU pe ala care vinde? Lasa, sunt alti fraieri... si sa mi le dea pe gratis, daca chiar vrea sa ma ajute sa fumez!

2. dar aia cu scurtatul zilelor... oricum, scurtezi de la coada, nu dai de la inceput sau de la mijloc... dai din alea de la sfarsitul vietii...

3. ...care, BTW, poa' sa fie niste super zile, nu ai de unde sa stii... da' daca fumezi, poti sa FII SIGUR ca sunt really, really nashpa, din punctul de vedere al sanatatii... accidente vasculare cerebrale (asta inseamna ca ti se infunda un vas de sange in cap, sau ca ti se sparge) -- ai sanse (mari) sa ajungi leguma, probleme de circulatie (ca daca fumezi, creste "placa de aterom", adica faci ceea ce se numeste "ateroscleroza", adica cheaguri), probleme cardiace (iti dai seama ca MORI daca un cheag din ala ajunge in inima... ca atunci, la bataia urmatoare de inima (in esenta), ajunge in plamani... si daca infunda un vasuletz din ala din plaman, mori in 0-24h din momentul ala... in functie de cat de mare e vasul astupat... SI N-AU CE SA-TI FACA!), pulmonare... sau CANCER... Brrr!

4. nu, n-ai nici o senzatie in plus. Eventual ca te sufoci. Nu e prea misto, va spun eu, ca am fumat. Va mint aia care ii dau cu "senzatiile".

5. in schimb: ce senzatie, dom'le, sa iti umpli pieptul cu aer! Nu ma mai satur, de cand m-am lasat de fumat (atunci simteam, din contra, ca nu aveam "destul" aer!).

6. ba, dupa parerea mea, e foarte cool sa fii teribilist, ceea ce faceam cu un real succes si cu multa gratie (draga Gratiela!). Intrebati-o pe diriga daca nu eram really fun si seducator, asa teribilist... :D

Da' muream fumand!


LLL

Lorin-Bogdan Popescu spunea...

Deci tocmai am vb cu sora-mea, Raluca; ea e cardiolog... si mi-a atras atentia ca "placa de aterom" nu e un fel de cheag, e cica mai degraba un fel de... placa!

...Si placutele astea (dreptunghiulare, basically (mi le inchipui eu) circula prin sange... si se depun pe peretii interiosi ai vaselor... si la fumatori, procesul de depunere e accelerat... si deci vasele lor se subtiaza (ca se depun placile alea in ele) accelerat... pana se infunda... si daca se infunda de tot, se pot sparge (ca inima pompeaza sange in continuare in vasul ala infundat, ce treaba are ea)... si daca nu se infunda de tot, ci numai partial, tot e rau, ca nu mai ajunge sange unde trebuie, cat trebuie...

Ah, ce bine ma simt ca m-am lasat... :D


B.

Grațiela spunea...

Of... Intr-adevar, ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt alergica la fumul de tigara si ca stiu sigur ca niciodata, oricat de grea mi-ar parea viata, nu as incerca un astfel de refugiu: tigarea.

Sper sa citeasca randurile dvs, persoane care fumeaza sau au de gand sa incerce!!

Multumim pentru sfaturi si va mai asteptam pe la noi!!!

Madalina spunea...

eu nu fumez...si ceea ce am facut in cadrul acelei sedinte anti-tabacco m-a facut sa realizez ca tutunul este o adevarata otrava.De aceea de pe acum pot sa afirm ca nu voi fuma niciodata.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

A fost o experienţă destul de interesantă.Acei tineri ce ne-au prezentat motivele pt. care NU ar trebui să fumăm sau să ne apucăm de fumat au reuşit ce şi-au propus.:D

Grațiela spunea...

intr-adevar, asa este, dar ce ati zice daca ne-am implica si noi in astfel de proiecte... sa ducem mai departe cunostintele referitoare la o viata fara tutun...?!

Ana Luiza spunea...

Eu nu fumez si nu am fumat niciodata, dar dupa sedinta mi-am dat seama ca ar trebui sa incerc sa-i conving si pe ceilalti sa se lase de fumat pentru ca se distrug si pe ei si pe cei din jur...