duminică, 1 mai 2011

Proiect pentru lucrare scrisă la Limba și Literatura Română pe sem. II

Florina Roșu - "Lumea nu-i decât un nicăieri universal... de aceea nu ai unde să te duci niciodată." (Emil Cioran)

41 de comentarii:

Grațiela spunea...

Foarte interesanta perspectiva ta. Intr-adevar originala si... complet diferita de ceea ce am imaginat eu pornind de la cerinta.

Trebuie sa recunosc, se vede ca ai fost foarte implicata si intr-adevar ti-a placut sa vorbesti despre aceasta carte. Cu siguranta discursul tau va convinge foarte multe persoane inspre a citi aceasta carte.

Felicitari pentru efort si... realizare!

Adela spunea...

Felicitări!
Ce ai realizat tu aici reprezintă practic o scurtă povestire a cărții. Ți-ai ales cuvintele foarte frumos, iar tonul vocii tale convinge, cred eu, orice persoană să citească cartea. Îmi place ideea cu insectele și îngerii, nu m-am gândit niciodată la o clasificare în așa fel. Pozele se pliază perfect cu ceea ce ai vrut tu să transmiți. Cred că este o încărcătură sentimentală între tine și această carte de ai vorbit atât de "cuceritor", să zic așa. Bravo !

Poenaru Radu spunea...

Victor Hugo spunea în "Mizerabilii" că idealul, absolutul, desăvârşirea, infinitul sunt "cuvinte întru totul la fel". Tu ai reuşit prin expunerea ta să completezi ecuaţia lui cu două elemente: îngerul respectiv insecta. Vreau să te felicit pentru întreaga creaţie, mai ales dacă ai reuşit să atingi acel "infinit" pe care îl propune A.S.Byatt prin alternarea între îngeri şi insecte (îţi spun sincer că eu am ajuns doar la nivelul calculării unor limite spre infinit). De asemenea, mi-au atras atenţia fotografiile din incipitul şi finalul filmului care mă conduc cu gândul la identificarea cu cartea atât la nivel propriu, cât şi la cel figurat. Iţi urez mult succes în continuare, sau, mai bine spus, multă inspiraţie pentru că un "artist" trebuie să materializeze spiritualul până îl face palpabil.

Andi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andi spunea...

Pe lângă faptul că mi-a plăcut ideea prezentată de către tine referitor la cartea cu care ți-ai ales să "dansezi", mi-a plăcut foarte mult cum ai ilustrat fiecare idee prin acele pozele, dar și melodia... Stilul vechi al filmulețului m-a plasat în lumea cărții. Am petrecut 14 minute să analizez prezentarea... Prima dată cu ochii închiși, reușind să amestec cuvintele tale cu melodia, și a două oare privind pozele. Mi-a plăcut mult mai mult auditivul ce-i drept, pentru că m-a catapultat direct printre îngeri.
Mi-a plăcut și ideea cu ochiul, deși mi-ar fi plăcut mai mult dacă era și momentul în care deschideai ochiul, așa puteai sugerat mai bine trecerea de pe un plan pe altu(să zicem vis și realitate).

Meriți cele mai sincere felicitări, atât pentru originalitate cât și pentru efort!

Aldescu Bogdan spunea...

Felicitări pentru efortul depus la realizarea temei date. În primul rând aș dori să iți spun ca ai o voce minunată și patrunzatoare. Practic ai realizat o scurtă prezentare a carții, fiinde foarte convingătoare. Modul în care ai aranjat pozele este original, ai mult talent.

cebuc olguta spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Diana spunea...

Felul în care ai abordat tema propusă este unul foarte interesant iar faptul că ţi-ai exprimat părerea în ceea ce priveşte adevăratul mesaj care se ascunde printre rânduri provoacă curiozitate şi în acelaşi timp o determinare în a descoperii ceea ce autorul vrea să transmită. Sentimentele noastre sunt diferite iar aspiraţiile noastre sunt altele de aceea şi părerile noastre pot fi diferite şi dorim să le descoperim. Se observă cu uşurinţă că relaţia
dintre tine şi această carte este una profundă şi felul în care a fost realizat filmuleţul exprimă cel mai bine acest lucru. Felicitări!

Denis Lungulescu spunea...

Modul în care ai ales să prezinţi această carte este unul destul de interesant deoarece receptorul este captivat de la prima până la ultima secundă, este martor la un "dans" cu o carte.
Trebuie precizat faptul că într-adevar ţi-a plăcut această carte şi că muzica aleasă este în temă cu ceea ce prezinţi tu.
Felicitări!

Raboaca Bogdan spunea...

Recunosc că am vizionat filmuleţul tău de două ori pentru a-mi fixa bine in minte mesajul transmis de tine. Este unul bine structurat, coerent, se observa faptul că te-ai dedicat acetei teme şi ca nu ai tratat lucrurile cu superficialitate. În prezentarea ta se leaga foarte bine şi vizualul cu auditivul. Felicitări!

Eduard Petrescu spunea...

În primul rând vreau să te felicit pentru munca depusă și pentru rezultatul extraordinar. Se pare că a fost și pasiune în ceea ce ai făcut, iar modul în care ai reușit să ne prezinți „partenerul” tău a fost de-a dreptul uimitor. Caracterul clasic al filmulețului și pozele alese conving orice audineță că această carte aleasă de tine este una minunată. Felicitări!

Ana-Maria spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ana-Maria spunea...

Felicitări pentru această recenzie a cărţii. Se vede că te-ai implicat destul de mult. Mi-au plăcut imaginile alese care sunt în concordanţă cu mesajul transmis de către cele două romane la fel ca şi fundalul muzical. Mai mult consider că vocea ta a avut un rol esenţial de-a lungul prezentării şi majoritatea persoanelor ar fi determinate să citească cartea “Insecte şi îngeri” de A. S. Byatt.
Mi-a atras atenţia morala inspirată de către furnici şi anume faptul că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par .Într-adevăr ca om nu poti prevesti ceea ce va urma, poate tocmai de aceea este foarte potrivită această plasare a oamenilor între cele două categorii:insecte şi îngeri.

Danie Glodeanu spunea...

Pe parcusul celor aproximativ opt minute, cât ține prezentarea ta despre "Îngeri și insecte" de A. S. Baytt, m-ai convins că între carte și tine exista o legătură sentimentală stransă.
Deși mesajul în unele momente putea deveni plictisitor, ai reușit să nuanțezi fiecare idee prin modulații ale vocii, ceea ce este extraordinar, astfel ai reușit să-mi pastrezi atenția vie.
Ceea ce ai realizat cu acest filmulet este aproape de documentarele/recenziile de la Televiziunea Romana. Felicitari!

Ana Dunca spunea...

O frumoasă abordare a ultimei teme pentru teză, un discurs consistent, coerent și pertinent, cu idei susținute de argumente solide. Vizualul și auditivul sunt, după părerea mea, alegeri excelente, și compl(imen)etează mesajul intr-un mod adecvat și deosebit, deși unele imagini sunt un pic prea… grafice pentru mine – cred că știi la ce mă refer, insectele…:”>; mi-a atras atenția felul în care te-ai aplecat asupra titlului, și cum ai jonglat cu cele două noțiuni, tratându-le atât împreună, cât și separat, explicația a fost echilibrată fără să pară căutată, și am găsit-o accesibilă tuturor tipurilor de lectori. Asocierile făcute, atât între fragmente, cât și în ceea ce privește simțurile, mi s-au părut ca acționează asemenea unui văl – care dezvăluie noi posibilități și unghiuri din care subiectul poate fi privit[cred că, până la urmă, acesta e și obiectivul asocierilor, nu?], dar în același timp învăluie totul într-o aură de mister, de imprevizibil, care se potrivește perfect perioadei în care este plasată acțiunea acestui roman, ca și a altora care ne încântă atât de mult pe noi, unele reprezentante ale sexului feminin. Am simțit această raportare la perioadă în special datorită asocierii gustative, care mă duce cu gândul și la romanul ,,La răscruce de vânturi”, pe care îl simt oarecum apropiat de cel prezentat de tine. O prezentare convingătoare.
În mod definitiv, întreg filmulețul te caracterizează[de la alegerea cărții până la cea a fundalului sonor], iar felul mai mult decat onorabil în care te-ai achitat de temă nu poate decât să fie urmat de felicări! :)

C M spunea...

Am căzut pradă magiei limbajului tău, care, sincer, m-a acaparat pe toată durata filmuleţului. Recunosc că nu am auzit de acest roman, dar datorită "impunerii" tale, aş vrea să îl lecturez. Ceea ce mi se pare un plus, este alegerea melodiei care a contribuit şi ea la coleşirea auditorului. Da, am fost copleşită şi am rămăs uimită de imaginile ce au rulat continuu şi care s-au potrivit de minune cu tema. Ţi-ai contruit cu luciditate prezentarea, fapt ce o plasează într-una care de la început şi până în final m-a stăpânit intru totul. Mai mult, trebuie adus în discuţie ceea ce spuneai către sfârşit "lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par", pentru că deseori oamenii au nevoie de o morală ca să ajungă acolo unde este defapt locul lor: realitatea!!
Variaţiunile vocii tale au fost mai mult decât bine gândite, căci ai accentuat şi mai mult spaţiul, să zicem, simbolic pe care ai încercat să îl sugerezi.
Minunat te-ai descurcat! Felicitări!

Titoiu Andreea spunea...

Pe cât de plăcut este să îţi ascult vocea, pe atât de interesat este mesajul pe care îl transmiţi. Original şi foarte atractiv modul de prezentare, practic din punctul meu de vedere este o recenzie care m-a convins. Cu prima ocazie când voi avea puţin timp, am să citesc această carte. Ştiu sigur că o am pe undeva prin biblioteca. Felicitări!

Vlăduţ Andrei spunea...

Felicitări pentru realizarea prezentării.
În primul rând m-a atras vizualul, adică stilul vechi al filmului şi pozele alese fiind în concordanţă cu mesajul transmis.
În al doilea rând, fundalul muzical se potriveşte prezentării.
Doar un lucru eu aş fi făcut altfel, aş fi aplicat efect de oglindă imaginilor şi filmării cu tine.

Diaconeasa Andrei spunea...

In primul rand te felicit pentru efortul depus la realizarea temei date. Mi-au atras atenţia fotografiile din incipitul si finalul filmului care se muleaza perfect cu romanul ales.
De asemenea, m-ai convins ca exista o legatura puternica intre tine si carte.

Ana Luiza spunea...

Îmi place cum ai inceput prezentarea, imaginile cinetice sunt foarte expresive şi cred că descriu perfect trăsăturile romanului. Mi-a trezit curiozitatea acest filmuleţ şi cred că voi citi şi eu "Îngeri şi insecte". Am să revin după lectură cu nişte comentarii mai elaborate.
Ai făcut o treabă bună!

Joc de nuanţe spunea...

Încă de la motto-ul pe care l-ai ales am avut ceva așteptări. Deși tipic lui Cioran, ideea asta se împletește frumos cu misterul în care pare învăluită cartea pe care ai ales s-o prezinți. De altfel, și melodia menține misterul, melodie pe care vocea ta se pliază atât de bine și cred că ți-o pune în valoare. Deși, cum a zis și Mări, filmulețul te caracterizează, prima oară când m-am uitat la el am avut impresia că e și prima oară când îți aud vocea. Mi-a plăcut cum ai pus accent pe anumite idei prin intermediul ecoului. Și creezi o reală atmosferă prin efectele auditive, precum și prin imaginile pe care le-ai ales. Deși inițial mă amețea puțin cum se zgâlțâiau pozele, acum mă gândesc că prin agitarea asta sugerezi foarte bine fragilitatea pe care o regăsim în îngeri și insecte. Totodată și privirea ta e foarte expresivă și cred că din filmuleț cel mai mult îmi place ipostaza ta cu cartea, mutându-ți privirea peste tot împrejur.
Felicitări, Florina! >:D<
Parolistă ca-ntotdeauna. :)

cebuc olguta spunea...

După părerea mea, complexitatea "partenerului" tău de dans este copleşitoare având în vedere mesajul dar mai ales modul în care acesta a fost transmis de către tine ca emiţător specializat către receptorii care nu au citit cartea.
Ceea ce mi s-a părut interesant este pendularea oamenilor între îngeri şi furnici, asociere deloc întâmplătoare dacă luăm în calcul sacrificiile de care sunt capabili atât oamenii cât şi insectele în atingerea unui scop, de aici şi concluzia "Lucrurile pentru oameni nu au fost şi nu vor fi ceea ce par".
Plasarea fotografiei tale la începutul şi la sfârşitul prezentării o percep ca pe un argument la una dintre afirmaţii: "Căci eşti ceea ce eşti după cum te vezi reflectată în pupila ochiului meu pe care nu-l poţi vedea căci se află în spatele vălului(...)".

Radu spunea...

Foarte frumos!

Dacă nu știam că ești tu, cea care prezinți tema la română, aș fi putut paria că autoarea vorbește despre propria-i operă. Îmi place că ai lăsat să se vadă nota de subiectivitate cu care ai trata textul.

Este, de asemenea, clar vizibil că această carte te-a impresionat și prezinți foarte bine motivele pentru care ai făcut această alegere.

Am reținut o trimitere către filosofia lui Emanuel Swedberg...foarte interesant

Sper ca și filmulețul meu să iasă la fel de reușit, iar în realizarea lui, voi avea în vedere anumite chestii pe care tu le-ai aplicat.

Felicitări!

Iuly spunea...

Din punctul meu de vedere acest video reprezintă un exemplu de posibilă frumuseţe, putere şi bogăţie sufletească.
Tu zbori cu gândul, dar rămâi cu sufletul şi te transpui într-o lume imaginară în care totul este posibil... de la transparenţa culorilor la intensitatea lor. Impactul lor... Da! Este unul masiv.... ele conturează frumuseţea ce se aşterne în faţa ochilor noştri, la fel cum şi o carte îşi are propria-i culoare impregnată de praful veacurilor anterioare ori de nostalgia coperţilor învechite în favoarea celor strălucitoare, moderne.
Ai abordat teme multiple, însă în moduri subtile ai pătruns în lumi conceptuale diferite. Irisul deviind culori transcendente şi plăcute vizualului acaparează prin mişcare şi mesajul transmis. Mătasea... mătasea sugerează absolutul perfecţiunii din punct de vedere senzorial şi textil iar tu ai tratat-o perfect .
Este atât de ciudat cum o fiinţă te poate schimba prin intermediul graiului, te ademeneşte iar, apoi, te învăluie sub un amalgam de cuvinte şi simţi cum nu poţi scăpa şi vrei să devorezi finalul... în această împrejurare mă enumăr si eu deoarece cuvintele tale au un impact major asupra mea. Mă bucur nespus de mult că cineva se implică trup şi suflet în lecturarea unei cărţi, dar mai ales şi în prezentarea acesteia într-un mod unic. Felicitări!

kasandRa spunea...

Felicitări pentru realizarea prezentării Flori!
Filmuleţul exprimă o incărcătură sentimentală foarte mare , care m-a convins să citesc această carte. Iar despre tonul vocii tale pot spune că se pliază perfect cu prezentarea.
Ai făcut o treabă excelentă!

Iulya spunea...

Se vede foarte clar cât de mult ţi-a plăcut această temă şi cât suflet ai pus în ceea ce ai realizat.Ai ales imagini care sunt în concordanţa cu mesajul transmis iar tonul cu care ai prezentat cartea mă face să o citesc cât mai repede!

Preoteasa Andreea Emilia spunea...

Foarte interesantă această sincronizare a mesajului cărţii cu profunda melodie. Vocea ta se pliază perfect pe sunetul melodic. Cât despre efectul expunerii tale asupra mea, ca receptor, pot spune ca este unul profund. Ai vorbit despre o lume a absolutului, iar implicarea ta afectivă este puternic evidenţiată. Ai creat o atmosferă specifică prin acea alternare între îngeri şi insecte. În ceea ce priveşte vizualul, adică acea pendulare a imaginilor, pot spune ca el reprezinta un " argument" în susţinerea propriei tale idei. Cred ca în viitor ţi s-ar potrivi un rol de actriţă (una dintre cele mai bune). Felicitări!!!

Laura Popescu spunea...

Într-adevăr, Flori, prezentarea ta e deosebită. M-a captivat de la bun început … fotografiile parcă dansează pe melodia aleasă de tine, care împreună cu vocea ta serafică îmi creează o stare de bine - ai adunat clipe de bucurie, dar şi momente de dificultate din viaţa de zi cu zi, prin muzică, imagine, cuvânt şi ai redefinit relaţia dintre literatură şi artă. E necesar să auzim sau să citim ceva frumos în fiecare moment. Te felicit pentru viziunea ta asupra romanului şi pentru faptul că ai înţeles legătura atât de stranie existentă între îngeri şi insecte. Asocierea cu roşul macului sau cu sunetul unei harpe este surprinzătoare…Ai reuşit să intrii in inima artei şi ai demonstrat că formele ei sunt gemene: Pictorul, Sculptorul, Compozitorul şi Poetul plutesc,ţinându-se de mână, în misterul universului pe care l-ai desăvârşit prin lucrarea ta.

,,Dansul frumos se naşte din setea de dans ; iar setea de dans cere ca toţi să danseze(...)’’- Antoine de Saint – Exupery

Florina spunea...

Mulţumesc pentru aprecierile şi criticile ( constructive, de altfel) pe care mi le-aţi transmis. Am fost plăcut surprinsă că v-a plăcut proiectul şi că aţi oferit alte interpretări mesajului pe care am încercat să-l transmit. De altfel, am reuşit să mă auto-evaluez prin voi şi în acelaşi timp, să vă stârnesc interesul pentru o lectură interesantă, zic eu. Misiune îndeplinită!:)

Evelyn spunea...

Inainte de toate, ţin să apreciez faptul că prin intermediul prezentării tale reuşeşti să transmiţi un mesaj către ascultători/privitori. Sunetele, respectiv vocea ta şi muzica se pliază pefect pe imaginile bine alese, in concordanţă cu motivele literare din romanul prezentat.

Deşi nu am citit cartea, nici măcar nu am auzit vorbindu-se despre ea, cele spuse si arătate de către tine mi-au adus suficientă informaţie incât să pot inţelege esenţa naraţiunii.

In altă ordine de idei, in ceea ce priveşte realizarea artistică sau tehnica cinematografică, apreciez împletirea efectelor video cu cele vizuale, respectiv ecoul vocii cu tremurul imaginii... Aceste efecte şi altele, contribuie la o mai bună înţelegere a mesajului şi in special la transpunerea lectorului in universul şi atmosfera scriiturii.

In consecintă, m-ai convins că "Ingeri şi insecte" de A.S.Byatt este o carte care merită a fi citită!

Felicitări!

Unknown spunea...

Se vede clar că ţi-a plăcut tema ,,Dans cu o carte" şi, astfel, ai tratat-o ca atare. Având în vedere că ai fost prima care a rezolvat tema, este de lăudat imaginaţia ta şi felul în care ai abordat subiectul.
Mi-au plăcut în special pozele cu tine şi minivideourile în care clipeai des. Efectele auditive, sonore şi vizuale se îmbină perfect. Armonia plăcută persistă iar îngerii şi insectele lui Byatt au fost puse în evidenţă perfect de efectele vocii tale.
Felicitări, Flori:*

Radu Chiriţă spunea...

In primul rând, am remarcat modul original de abordare al temei propuse şi faptul că ai reuşit sa introduci cerinţa iniţială, referitoare la senzaţii, intr-un proiect unitar.

Nu mi s-a părut in niciun moment că ai căutat să plasezi frazele respective, ci pur şi simplu s-au integrat perfect in discursul tău.

In plus, cel puţin mie mi-ai creat impresia că vizionez un material realizat de către un cunoscător in domeniu şi cred că acest lucru este de-o mare importanţă.

Ei bine, ai reuşi in cele aproximativ opt minute să acoperi in mare parte punctele de interes ale romanului şi să transmiţi un mesaj către toţi receptorii avizaţi sau neavizaţi.

Felicitări!

Radu Chiriţă spunea...

"ai reuşit"

R spunea...

O carte interesantă, o voce profundă şi o expunere reuşită. Acestea consider că sunt principalele coordonate pe care un receptor le descoperă în materialul tău.
Având în vedere aceste considerente, trebuie să menţionez faptul că dincolo de detaliile concrete, ceea ce m-a atras a fost modul în care tu ai evidenţiat esenţa cărţii lui Byatt. Tocmai de aceea recunosc: datorită funcţiei emotive şi a celei conative din cadrul mesajului transmis, mi-am propus să citesc această carte pe viitor.
Dincolo de toate acestea, în ceea ce priveşte elementele de "tehnică", trebuie să menţionez că secvenţele dinamice sunt foarte expresive şi susţin funcţia metalingvistică.
Mă bucur că ai reuşit să creezi singură aşa ceva!

Ilinca Lavinia spunea...

Într-adevăr, ai reuşit să stârneşti interesul …cel puţin în cazul meu căci te asigur că „Îngeri şi insecte” va fi printre următoarele cărţi citite. De ce spun asta? Pentru că e uimitor cum preţ de câteva minute ai reuşit să ne rupi de realitate şi să ne transpui într-o altă lume…cea gândită de autoare, percepută de tine. Ai avut grijă să nu-ţi scape nici un detaliu şi ne-ai pus la lucru subconştientul ( efectul sunetelor muzicale), mintea (printr-o relatare clară), ochiul (imagini sugestive) şi inima (căci simţim foarte bine implicarea ta afectivă şi percepem expunerea cu aceeaşi încărcătură emoţională). Toate au lucrat sub tutela vocii tale care ne-a vrăjit încă de la început.
Aşadar mă bucur că ai demonstrat încă o dată că arta adevărată îmbină muzica, literatura şi pictura, purtând sufletul pe cele mai înalte culmi.

Andrada spunea...

Mă bucur că ai ales melodia lui Paul Collier!

Ionut Balasoiu spunea...

Întradevăr, ai avut o idee originală, planificând prezentarea cărtii cu o foarte mare atenţie la detalii. Prezentarea ta a fost evident modelul mult aşteptat de ceilalţi colegi, întrucât anumite momente de aici se regăsesc în prezentările lor.

La o primă audiţie mărturisesc însă că am fost frapat de tonalitatea vocii tale care trăda o implicare afectivă intensă.

Felicitari!

Andreea spunea...

Discursul tău convingător m-a captivat pe toată durata filmuleţului. Primul impact a fost titlul romanului ales de tine care m-a făcut să-mi pun o primă întrebare: "De la antiteza îngeri şi demoni, la îngeri şi insecte... până la ce legătură logică mă poate duce titlul romanului lui Byatt?". Culorile imaginilor, vocea ta caldă, muzica aflată în concordanţă cu mesajul conturează spectrul cromatic şi cel muzical, transformând legătura dintre tine şi carte într-o încărcătură sentimentală transmisă şi auditorului. Viaţa între îngeri şi insecte, între o plicticoasă previzibilitate şi o proaspătă bătaie de aripi, invizibilele corespondenţe între regnuri, similitudinile ce se lasă greu descoperite de sub alte aparenţe, toate acestea mă conduc la mesajul naratorului - ascuns în spatele textului - care s-ar putea rezuma la câteva cuvinte: "Lucrurile nu au fost, nu sunt şi nu vor fi ceea ce par a fi."
Ce să mai continuăm?!... Te felicit pentru efortul depus în realizarea prezentării şi pentru cartea aleasă!

Micu Valentin Mihaita spunea...

In primul rand, am remarcat modul in care ai reusit sa sincronizezi cuvintele cu imaginile si muzica,fapt care inlesneste intelegerea mesajului tau de catre receptori. De asemenea, abordarea romanului mi s-a parut foarte originala intrucat ai folosit idei proprii fara sa te indepartezi de mesajul propriu zis. Sintetizand,prezentarea ta a fost una inedita care mi-a placut foarte mult! Felicitari!

Informaticienii 2007 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Informaticienii 2007 spunea...

Frumos “dansul” tău cu această carte, frumoasă expunerea, ai reuşit să creezi o atmosferă aparte, departe de această lume… mi-ai dat impresia că te-ai adresat înseşi insectelor şi îngerilor din titlu. Totuşi, eu cred că această carte nu este tocmai preferata ta pentru că nu m-ai convins să o citesc (nu vreau să se inţeleagă că nu mi-a placut prezentarea ta, din contră, îţi dau nota 10). Jocul acela cu ochii, în care îţi schimbi privirea dintr-o parte în alta mi se pare geial! Felicitări!
Popescu Mădălina-Alice