joi, 24 decembrie 2009

Crăciun fericit!

Clasa a XI-a F urează tuturor sărbători fericite, bucurie, căldură sufletească şi voie bună, alături de cei dragi!
Un an nou fericit, plin de împliniri şi succese!

miercuri, 16 decembrie 2009

Concert de colinde

BIBLIOTECA JUDETEANA „ANTIM IVIREANUL” VALCEA

SI

LIGA FEMEILOR CRESTIN - ORTODOXE

va invita sa participati la un


CONCERT DE COLINDE SUSTINUT DE

CORUL BISERICII „SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL”

MIERCURI, 16 DECEMBRIE 2009, ORA 18.30, HOLUL MARE

joi, 10 decembrie 2009

EVS YOUTH

Ieri, 9 decembrie 2009, la îndrumare doamnei diriginte, am luat parte la prezentarea unui program European de voluntariat EVS (European Voluntary Service).




Ne-au convins! Ne implicăm!

miercuri, 11 noiembrie 2009

Final de prezenzentare: Studiu de caz - Etnogeneza

"Niciodată cultura n-a distrus civilizaţia, dar civilizaţia poate fi moartea culturii şi, de obicei, cultura moare din cauza civilizaţiei." (Vasile Băncilă)




Desene realizate de Sorin Ciochină.

luni, 2 noiembrie 2009

"Omida mâncăcioasă" de Eric Carle

Vă invităm la lectură...




Informaţii suplimentare la adresa: aceasta.

joi, 29 octombrie 2009

Cartea unei bune coexistente cu sine

Cartea unei bune coexistente cu sine
sau cum să fii un mai bun partener pentru tine însuţi

Jacques Salome

1. Pot descoperi la orice vîrstă că sînt parte activă din tot ce mi se întîmplă.
2. Pot învăţa să nu mă complac în acuzaţii la adresa celuilalt sau în autoacuzaţii
pentru tot ce mi se întîmplă în viaţă.
3. Dacă de la celălalt, de la ceilalţi sau din mediul înconjurător îmi parvine un
eveniment, un cuvînt sau un act care reprezintă o violenţă pentru mine, îmi pot
identifica trăirea si o pot înapoia celui care mi-a trimis-o, atunci cînd ceea ce mi-a trimis el nu îmi face bine
4. Dacă de la celălalt, de la ceilalţi sau din mediul înconjurător îmi parvine un
eveniment, un cuvînt sau un act pe care le pot primi ca pe nişte cadouri sau ca pe o
mulţumire, îmi revine misiunea de a le accepta şi de a le da curs în interior. Libertatea
mea interioară va fi cu atît mai mare, iar aceasta îmi va confirma resursele, îmi va
împrospăta şi-mi va amplifica energiile. Este responsabilitatea mea să le fac să strălucească si să contribui astfel la alimentarea spaţiului vieţii mele cu mai multă
iubire.
5. De fiecare dată cînd îmi asum riscul de a adopta o poziţie, de a mă afirma, respectîndu-mă, îmi asum riscul de a fi diferit. Şi prin aceasta pot atinge anumite sensibilităţi, pot contrazice anumite convingeri, pot pierde aprobarea sau girul celor din jur. Pot învăţa să mă împac cu singurătatea mea.
6. îndrăznind să adresez cereri directe si deschise, accept în acelaşi timp să nu controlez răspunsul celuilalt, îmi asum deci riscul si libertatea de a primi acest răspuns, fie el pozitiv sau negativ.
7. Trecînd de la reacţie la relaţie, îmi cresc posibilităţile de schimb.
8. Sprijinindu-mă pe cîteva instrumente capabile să favorizeze comunicarea (eşarfa, vizualizarea, simbolizarea) şi aplicînd cîteva reguli de igienă relaţională, devin mai coerent şi mai constant, pentru a dezvolta relaţii creative, îmi alimentez astfel dorinţa de viaţă din mine.
9. îmi dezvolt si-mi măresc autonomia şi libertatea de fiecare dată cînd învăţ să am grijă de propriile mele dorinţe sau sentimente, fără a i le impune celuilalt.
10. Dacă nu mai confund vinovăţia, culpabilizarea (care vine de la celălalt) şi autoculpabilizarea, mă ancorez mai bine în realitate şi, de asemenea, propun o legătură mai puţin parazitară, mai puţin apăsătoare şi mai puţin proiectivă asupra celuilalt.
11. Capacitatea de a-mi menţine orientarea va depinde de rigoarea mea în a nu mă lăsa poluat de relaţii energofage (consumatoare de energie). Dar va depinde si de deschiderea mea către a primi relaţiile energogene (creatoare de energie).
12. Dacă accept să descopăr că orice schimbare personală are un preţ pe care trebuie să-1 plătim, sub aspectul exigenţelor, al rigorii, al renunţărilor, al separării, al rupturii, mă voi apropia mai profund de divinul care există în mine şi voi confirma dimensiunea spirituală cu care coexist.
Cea mai rea singurătate nu este cînd eşti singur,
ci cînd eşti un prost tovarăş... pentru tine însuţi

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Ciao !

De aici,




dintr-o sală de clasă de la etajul doi vă transmit oficial succese în noul an școlar. Astfel, sunt tot filolog bilingv, chiar " F "- ist, urmând să dau teză la latină și să studiez a 3-a limba modernă - germana.
Îmi este bine- răspunzând eventualelor întrebări referitoare la acomodare, etc- și... se regăsesc numele unora dintre voi printre întrebările puse de noii mei colegi.
Atât despre mine şi aici, că doar ne despart 90 de km, şi câteva fracţiuni de secundă pe messenger, şi v-aştept pe la mine, promit cel puţin o cazare, doar cer
să fiu anunţat din timp.
Şi... apreciaţi-vă unii pe alţii, certaţi-vă frumos, bârfiţi doar cu colegul sau colega de bancă, nu mai lasaţi gunoaie în bănci şi prin clasă, chiuliţi cu cap, şi...
ascultaţi de cei care vă vor binele !


Mit freundlichem Grüßen,

Edi

miercuri, 7 octombrie 2009

Salutări din America - 2

Empire State Building

Salut dragilor!

Ieri s-au împlinit exact 7 săptămâni de când am ajuns aici şi încă am impresia că abia am venit. Locuiesc în Connecticut şi este foarte frumos pentru că sunt la doar o oră distanţă de New York şi oricând vrem putem sări in tren! Ei bine, nu chiar oricând, pentru că săptamâna e destul de ocupată.
În fiecare dimineaţă încep orele la 7:30 şi termin la 14:00. Am 7 materii şi am acelaşi orar zi de zi. Învăţ Civică, Spaniolă, Istoria Americii, Arte, Bucătărie ( e preferata mea, gătim aproape zilnic), Marketing si Management şi nu în cele din urmă Jurnalism. Liceul meu este ceva mai mic decât al Sandrei, are 1000 de elevi. Până acum am A la toate materiile. Profesorii sunt foarte deschişi cu elevii şi chiar au fost uimiţi să vadă câtă engleză se învaţă la noi. Au spus ca toţi ceilalţi elevi de schimb care au fost anii trecuţi au învăţat limba pe parcurs.
Sfârşiturile de săptămână sunt de obicei aglomerate pentru că avem activităţi cu Rotary sau cu familia gazdă. Dar îmi place pentru că este mereu câte ceva de făcut! Iar la şcoală avem foarte multe zile libere. Până acum am avut în fiecare săptămână câte o zi liberă.
Sunt singurul elev de schimb din şcoală dar ceilalţi elevi de schimb din districtul meu sunt destul de aproape şi încercăm să ne întâlnim cât mai des. La şcoală colegii sunt foarte prietenoşi. De fiecare dată când spuneam cuiva că sunt din România reacţia era:
Romania??? How cool !!
Sunt tratată foarte frumos aici, atât la şcoală cât şi acasă, iar clubul Rotary e preferatul meu!
Mă simt bine venită şi chiar dacă la început mi s-a părut greu, acum imi place din ce în ce mai mult. Mi-e dor de casă, de familie şi de prieteni, dar experienţa asta deja m-a învăţat să apreciez ceea ce am şi merită totul !!!


Eu şi fratele meu de schimb, Eddie
Toţi elevii de schimb din Districtul 7980
(rândul de sus - Ucraina, India, Germania, Thailanda)
(rândul de jos - Chile, Brazilia, România, Venezuela)

luni, 5 octombrie 2009

Salutări din America

Dragii mei,

E foarte frumos aici şi mă bucur pentru că am ales să fac asta! Este -cu adevarat- o experienţă de viaţă!
Engleza mea e fluentă, ceea ce îmi facilitează comunicarea cu familia-gazdă. Toţi sunt de treabă cu mine, mă fac să mă simt ca şi cum aş fi unul de-al lor. Am fost cu ei în Carolina de Sud înainte să înceapă şcoala, în vacanţă şi a fost foarte distractiv.
La şcoală, la început, a fost greu ... pentru că aici nu mai vin profesorii la clasă, ci ne ducem noi la ei. E un liceu enorm, cu aproximativ 3000 de elevi şi cu multe activităţi. Dupa fiecare curs, am 5 minute să merg la celălalt curs. In prima zi, când am ieşit de la primul curs, am crezut că e un concert deoarece veneau şi se duceau mii de copiii într-o parte şi într-alta. Mi-am ales Spaniola, Engleza, Literatura, Teatru, Aruncare cu arcul, Criminalistica, Istoria Americii ( e destul de grea), Psihologie, Fashion şi design.
Sunt nişte materii foarte frumoase şi mă descurc. La spaniolă chiar sunt prima din clasa ca de altfel şi la psihologie. Iar la Engleză sunt dăţi în care citesc mai fluent decât colegii mei americani!
Iau pranzul la liceu şi este exact ca în filme... te duci, îţi iei mâncare şi te pui la masă cu mulţi prieteni.
Mi-am făcut mulţi prieteni şi câţi elevi sunt în liceu, toţi stiu de mine! Sunt un fel de "vedetă" în liceu.Copiii sunt foarte entuziasmaţi să le povestesc despre România, să spun câteva cuvinte în română şi tot aşa... Sunt prietenenoşi şi comunicativi.
Cu profesorii a fost la fel, au fost super bucuroşi că mă au ca elev pentru că " învăţ de la ei şi ei învaţă de la mine" (am încheiat citatul).
Merg deseori în New York pentru că e foarte aproape de mine... Prima oară când am mers a fost extraordinar, am rămas uimită... era atat de diferit, era exact ca la televizor.
Am mers într-o excursie cu toţi studenţii de schimb din New York şi sunt foarte de treabă, suntem exact ca fraţii acum...Vorbim pe internet, ne întâlnim în weekend-uri.
Mi-e dor de casă, de România,de prietenii mei, de tot, dar nu aş da experienţa asta pe nimic.

Salutari din America pentru colegii şi pentru profesorii mei!
Sandra



marți, 15 septembrie 2009

Bine aţi revenit!


"Atâtea stele cad în noaptea asta./Demonul nopţii ţine parcă-n mâni pământul/şi suflă peste-o iască/
năprasnic să-l aprindă./În noaptea asta-n care cad/atâtea stele, tânărul său trup/
de vrajitoare-mi arde-n braţe/ca-n flăcările unui rug.Nebun,/ ca nişte limbi de foc eu braţele-mi întind,/ca să-ţi topesc zăpada umerilor goi,/
şi ca să-ţi sorb, flămând să-ţi mistui/puterea, sângele, mândria, primăvara, totul.În zori când ziua va aprinde noaptea,/
Când scrumul nopţii o să piară dus/de-un vânt spre-apus,/în zori de zi aş vrea să fim şi noi/cenuşa,/noi şi - pământul."
(L. Blaga, “Noi şi pământul”)


“Când izgonit din cuibul veşniciei/întâiul om/trecea uimit şi-ngândurat pe codri ori pe câmpuri,/
îl chinuiau mustrându-l/lumina, zarea, norii - şi din orice floare/îl săgeta c-o amintire paradisul -Şi omul cel dintâi, pribeagul, nu ştia să plângă.Odată istovit de-albastrul prea senin/al primăverii,/cu suflet de copil întâiul om/
căzu cu faţa-n pulberea pământului:/"Stăpâne, ia-mi vederea,/ori dacă-ţi stă-n putinţă împăienjeneşte-mi/
ochii/c-un giulgiu,/să nu mai văd/nici flori, nici cer, nici zâmbetele Evei şi nici nori,/căci vezi - lumina lor mă doare".Şi-atuncea Milostivul într-o clipă de-ndurare/îi dete – lacrimile.”
(L.Blaga, “Lacrimile”)

“A admira un gânditor
nu înseamnă
a-i accepta
şi ideile ca atare.”
(L. Blaga)

Ele… par singure în toată clasa, dar (aţi văzut?!)… nu sunt!
“O durere totdeauna mi-a fost singurătatea ta ascunsă,Dumnezeule, dar ce era să fac?Când eram copil mă jucam cu tineşi-n închipuire te desfăceam cum desfaci o jucărie.Apoi sălbăticia mi-a crescut,cântările mi-au pierit,şi fără să-mi fi fost vreodată aproapete-am pierdut pentru totdeaunaîn ţărână, în foc, în văzduh şi pe ape…” ( L. Blaga, “Psalm”)



Succes în noul an şcolar, 2009/2010!

joi, 11 iunie 2009

A VENIT VACANŢA

CN “Mircea cel Bătrân” Rm. Vâlcea
Clasa a X-a F
Clasamentul final

1. Roşu Florina 9, 72
2. Popescu Laura 9, 65
3. Vlad Graţiela 9, 55
4. Drăguţ Nicoleta 9, 42
5. Olănescu Ana 9, 32
6. Dunca Ana 9, 25
7. Oprea Evelyn 9, 25
8. Atanasescu Eduard 9, 05
9. Ciochină Sorin 9, 00
10. Bălintescu Andreea 8, 87
11. Constantinov Rada 8, 85
12. Poienaru Mădălina 8, 77
13. Chiriţă Radu 8, 75
14. Tudor Ana 8, 75
15. Bogdan Silvia 8, 67
16. Moise Livia 8, 62
17. Mureşan Andrada 8, 62
18. Smaranda Sandra 8, 55
19. Tîlvîc Ovidiu 8, 55
20. Stăiculescu Bogdan 8, 52
21. Georgescu Andrei 8, 50
22. Constantinescu Radu 8, 42
23. Vîlcu Adina 8, 40
24. Bucur Narcisa 8, 35
25. Cristea Mihaela 8, 35
26. Cluci Andrei 7, 90
27. Bălăşoiu Ionuţ 7, 67

VĂ DORIM CÂNTEC, DANS ŞI VOIE BUNĂ...

vineri, 29 mai 2009

Ziua Comunicării

Astăzi am luat parte la un eveniment organizat de Universitatea Constantin Brâncoveanu, în incinta Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul"



luni, 11 mai 2009

"Cultură şi Civilizaţie din România"

Pentru a nu obosi cu foarte multe informaţii, am ales spre a posta selectiv câteva lucruri esenţiale surprinse în lucrarea noastră. 

Echipa CNMB, Râmnicu Vâlcea:

Profesori coordonatori:
• Lăcrămioara Sîiulescu, Mariana Trainea, Maria Ţanea 

Elevi:
• Petra Rada Constantinov, Mircea Ioan Gherghina, Graţiela – Teodora Vlad 


„Strigă moartea la fereastră
Spoveditute-ai nevastă!
Vai eu nu m-am spovedit.
Că de moarte n-am gândit
Că de moarte de gândeam
7 popi îmi aduceam,
7 popi din şapte sate,
7 care ferecate
Să le umplu de păcate.”
(Bocet de la Vaideeni) 

Viaţa individuală, oricare ar fi tipul de societate, constă în a trece succesiv de la o vârstă la alta, de la o ocupaţie la alta. Orice schimbare în starea unui individ comportă acţiuni şi reacţiuni între sacru şi profan, acţiuni şi reacţiuni care trebuie reglementate şi supravegheate astfel încât societatea generală să nu sufere nici lezări, nici deteriorări. 

Însuşi faptul de a trăi determină treceri de la o stare la alta, fiecare individ parcurge o succesiune de etape ale căror începuturi şi finaluri formează ansambluri de acelaşi ordin: naşterea, adolescenţă, căsătoria, paternitatea, maternitatea, propăşirea materială, specializarea ocupaţiei, moartea, şi fiecăruia dintre aceste ansambluri raportându-li-se ceremonii ale căror obiect este identic: realizarea trecerii individului dintr-o situaţie determinată la o altă situaţie determinată. 

Trecerea de la o stare la alta se face pe baza unor credinţe, respectându-se obiceiuri care se manifestă prin ceremonialuri şi ritualuri. 

Pentru început trebuie precizat câmpul ce cercetare al problemei noastre. Cercetarea concretă şi interpretarea la care am supus materialul începe cu prevestirile de moarte, continuă cu ceremonia propriu-zisă şi se sfârşeşte dincolo de ea, în actele ce se produc până la patruzeci de zile.
Actul morţii şi înmormântarea se leagă de toate celelalte manifestări din ciclul vieţii (naştere şi căsătorie) cu angajări şi implicaţii duble. 
Prima parte a lucrării reprezintă o reconstituire a principalelor momente din viaţă, mai mult decât atât are la bază o reconstituire a fenomenelor prin date imediate, elementare şi mai mult sau mai puţin concrete.
A doua parte a lucrării o constituie chiar ancheta în teren şi o scurtă analiză pe baza materialului cules şi ordonat. Fenomenul morţii şi al înmormântării este alcătuit din mai multe părţi şi o seamă de momente în desfăşurare, care nu sunt nimic altceva decât fapte organice de fapte impuse de realitate, cu forme şi funcţii deosebite şi precise în unitatea mare a fenomenului. 
Din informaţiile culese de noi rezultă că pregătirea fizică a celui decedat pentru plecare se defăşoară prin scăldarea şi gătitul mortului. În comunele Vaideeni şi Runcu se îmbracă cei bătrâni în costum naţional în timp ce în comuna Ghioroiu în costum negru. De asemenea apare şi bradul împodobit de nuntă în cazul celor care au murit necăsătoriţi, care la Runcu şi ghioroiu se duce cu vârful în jos. Cel decedat este aşezat pe o laviţă sau pe o masă cu picioarele indreptate către usă. În toate cele trei sate este prezent banul pentru plata vămilor, banul punându-se pe degetul mic al mortului în satele Runcu şi Ghioroiu.
Este prezentă informaţia, la Runcu, că celui născut cu tichie i se bate un cui şi nouă bucăţi de lemn de rug (măceş) în piept. Se consemnează legarea picioarelor şi a bărbiei celui decedat cu fir negru şi roşu sau alb. 
La Ghioroiu, prin mână îi sunt trecute cereale (porumb sau grâu) pentru a nu pleca mortul din casă cu norocul, iar dacă a fost un om rău se vor bate câteva cuie în jurul său.
Jocurile de priveghi nu sunt întâlnite în nicio comună. În ceea ce priveşte bocetul, acesta se regăseşte în toate cele trei zone analizate însă până în ziua de astăzi, tradiţia consemnată a rămas numai în cazul comunei Vaideeni. Găina neagră sau oaia neagră este dată peste mormânt în toate cele trei comune. În drumul spre cimitir, sunt trei opriri obligatorii. La Ghioroiu se mai opreşte şi în locurile dragi mortului. La aceste opriri se aruncă bani. În legătură cu masa de pomenire există o diferenţă privind momentul în care se face: la Vaideeni şi Ghioroiu după înmormântare, la Runcu înainte.
După înmormântare se asigură tămâierea şi aducerea apei .
În concluzie, deşi suntem zonă de tranziţie, în cele trei comune secvenţele ritualului sunt aproape identice, cu foarte puţine deosebiri ce nu lezează însă tradiţiile de înmormântare.




duminică, 26 aprilie 2009

Cenaclu literar


Mai multe detalii găsiţi: aici, aici şi aici.

Felicitări Sorin Ciochină pentru superbul afiş!

marți, 7 aprilie 2009

Cenaclu literar

Cronologie

Cenaclu literar
Unde? Când? Cine? De la cine?

Istorie:
Marţi, 31.03.09 doamna dirigintă Mănescu Luminiţa informa
- Heliana, Nicoleta, vineri, 03.04.09
ora 16.oo
Biblioteca Ion Creangă, Bucureşti,
Cenaclu literar
organizatori: Octavian Soviany şi Constantin Abăluţă.
vreţi?
Noi:
- Hmmm...DAAAAAAAAAAAA

am ajuns
ne-am prezentat
ne-au fost citite poezii din Ofelia Prodan şi Daniel D. Marin
Octavian Soviany şi Constantin Abăluţă
au selecţionat vreo 7-8 poezii
din aproximativ 20
prin + şi -
printre cele 8 au fost şi:
Heliana:

Cădem în sus

avalanşa scarpină muntele emoţiilor mele,
dar n-o simţeam.
vedeam doar cum pe retină se scurgea tempera albastră, apoi albă
şi irisul mocnea ca o lumânare -
ţinută cu fundul în sus.
feţe schimonosite în cenuşă.
sadic! fardul prăfos îngheţase pe obrazul fin al magazinului
de deasupra căruia un horn făcea cu ochiul. îndrăzneţ.
flatarea!
doamne, de-aş ajunge la timp
ca să nu se închidă
uşa de porţelan...

Un bărbat şi o femeie absolut albi

îi simţeai calzi, dar erau de sticlă şi sufletul lor era berea.
zvăpăiau bulele de acid în ei. congelator.
bărbat înalt - femeie mincinoasă,
de ce aveţi ambalajul lăptos?
pe marginea căii lactee s-a construit un etaj deasupra raiului.
la intrare nu e nimeni. la ieşire sunteţi voi.

Nicoleta:

Ne jucăm

Ne jucăm de-a feţele lumânărilor
miroase-a tămâie
lângă ochiul tău de mort e uşa
a fi sau a nu fugi?
Ne jucăm de-a oameni libidinoşi
Regulă:
- e rândul tău să mă scarpini pe spate


Un bărbat şi o femeie absolut albi

Eu-femeie, tu-bărbat, eu-îndrăgostită, tu-bărbat
mi-aş atinge vârful nasului cu degetul arătător
nu ai observa
Refuzi buze dulci, dar îmi oferi tutun
deci
Eu-sirop de fructe, tu-bere, eu-tocuri, tu-bocanci
Când laptele va avea gust de mine
Sa fugi!

Luni la şcoală le-am povestit colegilor detaliat
şi am fost provocaţi să scriem toţi propriile noastre poezii
au ieşit nişte creaţii destul de interesante
şi rog toţi colegii să îşi scrie
cu acest prilej
poezia
pe blog.
eu o scriu aici

Zero e o cifră

Dormitor îngust
Demnitate zero
Femeie fiind, îţi permit măgăriile şi mă supun
semnându-te bărbat, te văd
scărpinându-ţi organele, singurele organe funcţionabile încă
arunci în mine dulciuri
şi simt
dragă
îţi simt lumânarea arzând în tine
ţi-am astupat găurile
cu vocea-mi răguşită . . .


N.B. Dorim să mulţumim doamnei diriginte Mănescu Luminiţa pentru că ne-a anunţat şi ne-a mobilizat pentru un asemenea eveniment.

(Scuzaţi lipsa pozelor, curând o să le primim şi p'astea)

duminică, 15 martie 2009

Scenete

Acum ceva timp am avut de pregătit, pe grupe, 4 scenete din Eminescu, pentru ora de română.
Grupa 1: Rada şi Nicoleta - "Replici"
Grupa 2: Fetele - "Odă"
Grupa 3: Graţiela şi Radu - "Floare albastră"
Grupa 4: Băieţii - "Rugăciune"







miercuri, 11 martie 2009

Diplome, Graţiela Vlad

Felicitări Graţielei şi profesorului ei, dl Adrian Luca
... sâmbătă, 7 martie 2009 a mai obţinut Premiul I la Olimpiada Judeţeană de Ştiinţe Socio-Umane, disciplina PSIHOLOGIE, calificându-se astfel la Etapa Naţională. Aceasta se va desfăşura în perioada 12-16 aprilie 2009, la Craiova.